A 40 év körüli férfinál a H1N1 vírusra utaló jeleket fedeztek fel az orvosok, Siófokon. Magas lázzal és kétoldali tüdőgyulladással került a kórházba lélegeztető gépre. Ő már a második beteg, akit itt géppel lélegeztetnek. Egy 47 éves férfinak, két hete kiritkus az állapota. Nála kimutatták a H1N1 A típusú influenzát -tudta meg a Kapospont a siófoki kórház igazgató főorvosától, Dr. Varga Ferenctől.


A Kapospont kedden számolt be arról: Kaposváron is megfertőződött H1N1 vírussal fertőződött egy kismama. A hétvégén 40 fokos lázzal szállították kórházba, majd megindították nála szülést. Információnk szerint az intenzív osztályon ápolják, gyermekét pedig a pécsi klinikára szállították.

Somogyban a múlt héten 440 influenzaszerű megbetegedés jutott százezer lakosra, az előző héthez képest 8 százalékkal csökkent a megbetegedések száma. Somogyban csökkenő intenzitású influenzajárvány zajlik, domináns kórokozó az új típusú Influenza A vírus.

A múlt héten beküldött felsőlégúti mintákból 2 esetben új típusú Influenza A vírust mutattak ki. Influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi felvételre 15 esetben került sor, intenzív ellátásra 1 várandós hölgy szorult, akinek légúti mintájából új típusú Influenza A vírust mutattak ki. A kismama influenza elleni védőoltásban nem részesült.

A megbetegedések 27  százaléka 14 évnél fiatalabbak között fordult elő, de a 15-34 éves korosztály is nagy részt (35%) képvisel az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók között. A megbetegedések további 25 százalékát a 35-59 évesek köréből jelentették és a betegek csak 5 százaléka volt 60 évnél idősebb. Az előző héthez viszonyítva a korcsoportok érintettsége alig változott.

Közösségi járványt nem jelentettek. Megyénkben közepes, csökkenő intenzitású influenzajárvány zajlik, domináns kórokozó az új típusú Influenza A vírus. Kórházi látogatási tilalmakban az előző héthez képest változás nem történt, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Címkék: egészségügyi anyagok