Kétoldali tüdőgyulladással szállították a siófoki kórházba azt a 47 éves férfit, akinél most megállapították a H1N1 A típusú influenza vírust. Eddig influenzaszerű tünetekkel kezelték, két hete lélegeztetőgépen ápolják.  Információink szerint az állapota kritikus. Vele egyidőben került a kaposvári kórházba egy férfi, ő már hazamehetett.

 

Telt ház van a kaposvári kórház fertőző osztályán. Eddig főként influenzás és tüdőgyulladásos betegeket kezeltek. A napokban viszont rohamosan megemelkedett a hasmenéses betegek száma. Pont most támad a rota és a calici vírus is. Ráadásul Európában még mindig hazánkban van a legtöbb influenzás beteg.

A hányásos, hasmenéses időszak minden évben novembertől tavaszig tart. A napokban viszont 30 százalékkal megemelkedett ezekkel a tünetekkel érkező betegek száma.

Gyánó Barna házi gyermekorvos elmondta: általában egy családon belül betegednek meg vagyis nem az iskolai vagy a gyermekközösségen belüli, hanem a családi lefolyás jellemzőbb.

A betegség általában egy-két nap alatt lezajlik. Nagyon fontos a fokozatos folyadékpótlás. Ezért sokan kórházba kerülnek, mert majdnem kiszáradnak.

Az idén eddig kilenc hasmenéses járvány volt a megyében. A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének adataiból kiderült: ilyen vírus eddig 140 somogyit betegített meg.

Papp Erzsébettől a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályának vezetőjétől megtudtuk: zajlik egy hasmenéses járvány, amely leginkább a gyermekek körében különösen az óvodások körében terjed. A kórokozó az esetek többségében vírus, rota vagy calici, de néhány esetben bakteriális fertőzés is állt a panaszok mögött.

A kórház fertőző osztályán majdnem telt ház van. Tombol az influenza járvány is. Szövődményes tüdőgyulladás miatt sokan fekszenek itt. Egy kaposvári férfit h1n1-el kezeltek, de már hazamehetett. Egy 47 éves siófoki férfi állapota viszont kritikus. Kétoldali tüdőgyulladással szállították a siófoki kórházba, most mutatták ki a h1n1 vírusát. Két hete lélegeztetőgépen ápolják.

Címkék: H1N1, influenza, kórház, egészségügyi anyagok, Siófok