Győrben a nők….

A győri nők életkilátásai a legjobbak. A statisztikai adatok szerint 2009-ben itt volt a legmagasabb a születéskori várható élettartam. Egy évvel meghaladja az országos /78 év/ átlagot. A rangsorban Zala, Hajdú-Bihar és Vas következik.

Somogyi nők..

A legalacsonyabb értéket mutató megyék között van Somogy /77 év/ Borsod, Nógrád, Békés és Komárom-Esztergom megyékkel karöltve. 1,5 évvel elmaradva az átlagtól.

Az elmúlt csaknem húsz évben országosan folyamatos emelkedést mutat a születéskor várható átlagos élettartam. Hevesben volt legkisebb (2,4 év) a születéskori várható élettartam emelkedése, 1990 óta. A somogyi nők élettartama 3,5 évet növekedett ez idő alatt. Ez azonban a többi megyei szinthez képest a 20 évvel ezelőtti helyre elég csak. Vagyis a 15.-re. Közben 9 éve már sereghajtó is volt a megye.

Baranya és Budapest ezzel szemben a legdinamikusabb emelkedést mutatták az 5, illetve 4,9 évvel, így jóval előbbre kerültek a rangsorban.

Budapesten a férfiak…

2009-ben a fővárosi férfiak remélhették a legmagasabb születéskori várható élettartamot az országos átlagot 2 évvel meghaladó értékkel, majd Veszprém, Győr, Csongrád, Zala, és Pest megyék következnek a rangsorban.

A somogyi férfiak..

A férfiak születéskor várható élettartama Szabolcs megye mellett Somogyban a legrosszabb az országban /68 év/. Budapesten négy, Veszprém megyében 3 évvel élnek tovább a férfiak, mint nálunk. Az unió országaihoz képest pedig 8 évvel korábban halnak meg Somogyban az emberek.

20 év alatt a legkisebb növekedés Somogy, Jász, Heves és Békés megyékben tapasztalható, hátrébb kerültek a férfiak születéskor várható élettartamának sorrendjében. Somogyban 3,5 év az emelkedés. 1990-ben a 13. helyen volt Somogy. 2001-ben már a 15., most pedig Szabolcs megyével az utolsó helyen kullog.

Különbség a két nem között..

Somogyban csaknem 9 évvel élik túl a nők a férfiakat. Ez a megyék között Szabolcs mellett a legnagyobb különbség a nők és a férfiak születéskor várható átlagos élettartamában. A fővárosban mindkét nemnél az országosnál kedvezőbben, Somogyban pedig az egyik legkedvezőtlenebbül alakul a várható élettartam.

A város előny…

Statisztikai elemzők szerint a városiak előnyt élveznek a falvakban élőkkel szemben. A születéskor várható átlagos élettartamnál ugyanis mindkét  nem esetében igaz, hogy minél kisebb egy település, annál kedvezőtlenebb a halandóság és alacsonyabb a várható élettartam.

A somogyi kis és zsáktelepülések polgármesterei szerint a családok egy része segélyből és rövid ideig tartó közcélú munkából él. Azt mondják: a válság megviseli az embereket. És főként a családfőket.

Az adatok szerint a legjobb életfeltételek az ötven és százezer lélekszám közötti városokban érhetők el, mivel mindkét nem esetében itt a legmagasabb a születéskori várható élettartam, a nőknél 1,1, a férfiaknál 1,3 évvel meghaladva az országos átlagot.

Miért rosszak a somogyi mutatók?

Somogy megyében sok a kis-és zsáktelepülés- mondja Szabó János szociológus. Aki szerint a megye gazdasági és szociális helyzetéből is fakad a rossz halandósági mutató. Somogy gyakorlatilag a rendszerváltás óta egy leszakadó megye, annak mindenfajta következményeivel, a fizetésbeli különbségekkel, munkanélküliséggel. És az ebből fakadó életmódbeli nehézségekkel. Az egyik oka ez a férfiak korai halálának.

A másik pedig: egészségtudatosabb magatartásra lenne szükség, ami összefüggésben van gyakorlatilag a család anyagi, de iskolázottsági helyzetével is. Az ország megyéi között az ötödik legrosszabb helyen állunk a halálozási statisztikában. A legtöbben Békésben halnak meg. A legkevesebb halálozás pedig Pest megyében jut ezer lakosra. A somogyi lakosok 60 százaléka a keringési rendszer, a szív és agyér betegségek következtében hal meg –tette hozzá a szakember.

A szociológus szerint ha továbbra is magasak maradnak a megyében a halálozási mutatók, a születési statisztikák pedig alacsonyak, akkor csökken az aktív korúak száma. Az elöregedés pedig kedvezőtlenül hat a gazdaságra, az egészségügyre, a szociális és oktatási rendszerre is.

Harminc év alatt 30 ezerrel csökkent Somogy népessége. Ez Siófok teljes lakossága.

Forrás: KSH

 

 

 

 

 

Címkék: egészségügyi anyagok