Galambürülék a tetőn, a járdán, galambürülék mindenütt. A kaposvári Arany téren ha a csapból nem is, a csatornából biztosan ez folyik. Bálintné Takács Gabriella azt mondja: állandóan jön le a tetőről a galambürülék galambokkal együtt. Naponta többször kell takarítani, de ezt most már nem is tudjuk, hogy hogy lehetne innét eltakarítani. Ráadásul az elpusztult galambokat nem is merik. Félnek a  fertőzésveszélytől. Azt mondja: nemrég festettek, de az ürülék az üzletük kirakatát is renszeresen befröcsköli. Sőt, még az ajtót is kimarta. Naponta takarítanak. És nem tudják kihez forduljanak segítségért. A társasházkezelő már rengeteg megoldással próbálkozott.

A Kapos Globál Társasházkezelő Kft. ügyvezetője, Matucza Tünde azt ajánlja: a panelprogramok keretében az erkélyek közti hézagokat vonják be hungarocellel. De raktak már ki galambtüskéket a csatornára, próbálkoztak ultrahangos galambriasztóval. Magas nyomású mosóval tisztítják a csatornát, a tetőt pedig alpinistákkal. A társasházkezelő azt mondja: több mint 70 társasházzal foglalkoznak és ez szinte mindenütt probléma.

A Kapos Globál Társasházkezelő Kft. ügyvezetője szerint a belvárosban is van ilyen problémával társasházuk. Annyi mindent próbáltak már helyileg, de szerintük ez komplexebb probléma. Tehát nem elég egy-egy társasháznál ezt kezelni, mert szinte nincs olyan eszköz, amit egy idő után ezek az állatok ne szoknának meg és térnének ugyanúgy vissza.


Hozzátette: a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az emberek nem etetnék a belvárosi galambokat, mert azok nem tudják, mi számít bel- és külvárosnak. Drasztikus megoldásként még azt is felhozta: vércséket kéne a városba telepíteni, de akkor meg azok szaporodnának el. A helyes megoldásnak az egyik belvárosi bank ötletét tartja. Itt elektromos huzalokat építettek az épületbe. Ez távol tartja ugyan a galambokat, az ára viszont horribilis.

Címkék: egészségügyi anyagok