Somogyban az 5. héten 397 influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, az előző héthez képest 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. Az 5. héten beküldött felsőlégúti mintákból 3 esetben Influenza A vírust mutattak ki.

Kórházi felvételre 13 esetben került sor influenzaszerű megbetegedés miatt, közülük intenzív ellátásra nem szorult senki. Egy intézményből jelentettek közösségi járványt (óvoda és általános iskola) ahol az Influenza A vírus kóroki szerepe igazolódott.  A megbetegedések több, mint 30 százaléka a 14 évnél fiatalabbak között fordult elő, de a 15-34 éves korosztály is nagy részt (43%) képvisel az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók között. A megbetegedések további 19 százalékát a 35-59 évesek köréből jelentették és a betegek csak 10 százaléka volt 60 évnél idősebb.

Megyénkben továbbra is influenzajárvány zajlik. A Kaposi Mór Oktató Kórház  február 3-tól kezdődően  - megelőzés céljából - a  kórház  valamennyi fekvőbeteg osztályára vonatkozóan, a Siófok Város Kórház - Rendelőintézete  saját hatáskörben 2011. február 8-tól a Csecsemő és Gyermekosztályára látogatási tilalmat rendelt el.

A 3 influenza törzset (többek között az új típusú influenza A vírust is) tartalmazó Fluval AB oltóanyag háziorvosoknál ismét rendelkezésre áll, az egykomponensű új típusú influenza A vírus ellen védő Fluval P oltóanyag mindenki számára térítésmentesen háziorvosnál továbbra is kérhető, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Címkék: influenza, megbetegedés, Somogy megye, egészségügyi anyagok