Terike tíz éve rokkant nyugdíjas. Stábunknak elmondta: eleinte nagyon rosszul érzete magát lelkileg, de sokat segítenek neki ezek a foglalkozások. Az üvegfestést már régóta szerette volna kipróbálni. Margitka másfél éve jár ide, de semmi pénzért nem hagyna ki egyetlen hétfőt se. A kaposvári szociális központban öt éve tartanak ilyen foglalkozásokat. Több mint kétszáz beteget kezeltek már. Egyre nagyobb szükség van a gondozók munkájára.

Öt év alatt ugyanis megduplázódott a pszichiátriai betegségben szenvedők száma a megyében. Ha ilyen ütemben nõ a személyiség zavaros emberek száma, néhány év múlva emiatt válnak majd a leggyakrabban munkaképtelenné a somogyiak, mondják a szakértők. Egyre több a magányos ember. Pszichológusok szerint a társas kapcsolatok hiánya sokszor depresszióhoz vezet. Itt sok páciens utolsó reményét adják vissza, mondja az intézményvezető.

- Nagyon sok olyan betegünk van, mivel nem szedte a gyógyszert többször visszaesett és ez miatt teljesen kirekesztődött a környezetéből, ők a rendszeres gyógyszerszedéssel, a csoportokkal, a beszélgetésekkel teljesen integrálódhatnak - mondta el Turner Jánosné, a kaposvári Szociális Gondozási Központ vezetője.

Ezeken a jó hangulatú kézműves csoportfoglalkozásokon a betegek együttműködő és a kommunikációs készsége is fejlődik. A klienseink általában rokkant nyugdíjasok, és betegségükből adódóan szociálisan izoláltak.

- Ezek jó alkalmak arra, hogy együtt lehessenek és a sorsközösségben egymás problémáit megbeszélhessék és pszichológus segítségével ezekre a problémákra megoldást is találnak - tette hozzá Busa Ildikó, klinikai szakpszichológus. A beszélgetések során pedig saját betegségükkel is megismekednek. Így a tüneteiket is jobban tudják kezelni.

Címkék: foglalkozás, pszichiátria, beteg, egészségügyi anyagok