Több mint 40 ezer állatvizsgálat és 400 ezer emberi diagnosztika 20 év alatt. A kaposvári onkoradiológiai központ már most is országos hírű. A jövőben még magasabb színvonalú munka is folyhat itt. A Senmmelweis tervnek ez is a célja. Meg kell találni, hogy melyik intézmény, mely területen a legjobb, és ezt kell fejleszteni. Az ellátás így lehet világszínvonalú. Balatonfüreden például a szívrehabilitáció, Zalaegerszegen a szívsebészet, Nagyatádon a mozgásszervi rehabilitáció, Kaposváron pedig az onkológia és a diagnosztika. Akár az is lehetséges, hogy bizonyos szakmákat az országban csak egy helyen csinálnak.

Ehhez a régióknak is átjárhatónak kell lenniük. Veszprém, Fejér és Somogy a Pannon modell meglévő szövetséget erősítené meg. A megyei vezetők azt sem tartják kizártnak, hogy Zala is csatlakozik majd. A Semmelweis terv 9 régiót határoz meg.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta:  az emberek azt veszik egyszer csak észre, hogy tudják, hogy hova forduljanak, hol, melyik intézményben milyen ellátásra jogosultak, és biztosak abban, hogy a világ legjobb ellátását kapják. Ez nem jöhet másképp létre, minthogy erőinket nem szétaprózzuk, hanem  koncentráljuk.

Az egészségügyi átszervezéshez a kormány országosan 15 milliárd forintos uniós támogatást ad. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház  főigazgatója szerint valami megmozdul, amin 20 éve változtatni kellett volna. Ha mást nem, legalább hogy a nagyon pénzhiányos időszakon szervezéssel, organizációval próbáljunk meg többet nyújtani.

A Pannon Egyészségügyi Társulás megkötéséről a pénteki közgyűlés dönt. Az egészségügyi államtitkár pedig további egyeztetésre február harmadikán érkezik Kaposvárra.

Címkék: egészségügy, összefogás, ellátás, kórház, egészségügyi anyagok