Tömeg van a várótermekben, a mostani télen még nem voltak ennyien, mint ezekben a napokban. A betegek többsége influenzaszerű tünetekkel érkezik.
A háziorvosok azt mondják: jelentősen megnőtt az új évben a felsőlégúti fertőzéssel orvoshoz fordulók száma. Nagyon sokan hörgőgyulladással érkeznek. A doktor azt mondja: az a baj, hogy a páciensek 2-3 nap alatt szeretnének túllenni a betegségen. Ezért hamar felülfertőződnek. És ez a betegség már hónapokig is elhúzódhat. Bizonyos tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
Szűcs Balázs háziorvos elmondta:  a fulladás, nehézlégzés, véres köpet, ezek mindenképpen olyan tünetek amivel orvoshoz kell fordulni. Egyébként az egyszerű láz, köhögés, esetleg torokfájás néhány napig otthon kúrálható betegségek.
Jelenleg 9500 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak Somogyban. Az influenza vírusát még nem mutatták ki. Tavaly ilyenkor már rég túl voltunk a nehezén. - mondja a megyei tiszti főorvos. Dr. Schäffer Károly elmondta: 2009 év végén csúcsosodott a járvány. Ekkor száz ezer lakosból 270-en betegedtek meg. Most decemberben már csak fele ennyien voltak betegek. Most ezt haladta meg a páciensek száma. De ez az szám még jóval a járvány szintje alatt van.  A múlt heti adatok összesítése szerint erősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, Kaposvár kistérség területén háromszorosára nőtt a betegek száma.
A főorvos azt mondja: kiszámíthatatlan, hogy ez emelkedni vagy csökkenni fog-e. Somogyban 41 ezer ingyenes oltóanyag állt rendelkezésre. Ezek a H1N1 és a szezonális vírusok ellen is védenek. A vakcinák 80%-át már beadták.  

Címkék: megbetegedések, köhögés, láz, egészségügyi anyagok, influenza