Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint nincs influenzajárvány, de ez nem azt jelenti, hogy az idén télen elmarad a betegséghullám. A hirtelen enyhülés ugyanis kedvez a vírusoknak, így vélhetően a következő napokban-hetekben ugrásszerűen megemelkedik majd azokak a száma, akik influenza-szerű tünetekkel fordulnak orvoshoz.
Országosan – a központ tájékoztatása szerint – influenzaszerű tünetekkel a múlt év utolsó és az idei év első napjaiban 6600 beteg jelentkezett orvosnál, ez kevesebb, mint december közepén. Ehhez nyilván hozzájárult az évi végi ünnepek miatti szabadságolások és az, hogy az oktatási intézményekben téli szünet volt.
A betegeknek több mint egyharmada –  40 százalék – a 15-34 éves korosztályból került ki, harmada középkorú, a gyermekek és a  60 éven felüliek aránya 6-6 százalék. Országosan tizenheten kerültek kórházba influenza-szerű megbetegedéssel, közülük négy beteg állapota igényelt intenzív ellátást.
Somogyban és a környező megyékben egyelőre nem mutattak ki influenzavírust. Erre utaló tünetekkel negyvenhárman jelentkeztek az orvosnál Somogyban, de ez még a negyedét sem éri el a járványküszöbnek. Ahhoz ugyanis legalább kétszáz megbetegedést kell regisztrálni

Címkék: influenza, orvos, betegség, járvány, egészségügyi anyagok