Megvalósításáról csütörtökön először beszéltek a megye egészségügyi intézményeinek fenntartói és vezetői. A Semmelweis Terven belül újraszerveznék az országban az egészségügyi ellátást, ezt kiegészítendő nyújtanák be az itteni szekemberek ezt a koncepciót.

A Semmelweis Terv az egészségügy megújításának terve. De ez még csak vitairat, tehát mindenki elmondhatja saját véleményét. Kilenc nagy térséget jelölnének ki az országban, ezek mentén fejlesztenének. Az eredeti elképzelés szerint mind Somogy, mind Veszprém megye kétfelé oszlana, bár az embereknek nem kellene máshová járni orvoshoz. A szakemberek szerint ennél jobb lenne, ha ez a két megye a Veszprém-Siófok-Kaposvár tengely mentén egy régiót alkothatna. A nyári turistaszezont is lefedhetnék.

- A Balaton ellátására koncentrálva egy közös egységes ellátórendszert alakítanánk ki. A két megye megyei kórháza például szakmák tekintetében kölcsönösen kiegészíti egymást - fogalmazott dr. Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója.

A terv szerint az egyes kórházakban a hagyományos jó osztályokat támogatnák és a leendő nagytérségekben minden forrást oda irányítanának. Először azonban a megyei ellátórendszereket kell átszervezni.

- Megyénként egyezzünk meg, hogy hol, mennyi aktív ágy legyen, mennyi krónikus ágy, mit végezzen a járóbeteg ellátó intézmény és mindez, hogy kapcsolódik a háziorvosi rendszerre - mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Erről kezdtek csütörtökön egyeztetést a megyeházán. Január első hetében ugyanis a szakállamtitkár ide jön, hogy meghallgassa az itteni elképzeléseket. Az összefogás elkerülhetetlen - vélik a szakemberek.

- Mindenki nagyon jól tudja, hogy ez az egészségügyi rendszer, ebben a formátumban nehezen fenntarható. Nem lesz több pénz, jelentős fejlesztések zajlanak, indulnak el a járóbeteg és fekvőbeteg intézményekben is - hangsúlyozta Prof. Dr. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

Ám orvos és ápolóhiány is van, tette hozzá. Ezek miatt az okok miatt együtt sokkal jobban boldogulhatnának a kórházak.

Címkék: Egészségügy, kórház, egészségügyi anyagok