Harminc évvel ezelőtt Kaposváron alakult meg a sztómások első hazai klubja, azzal a céllal, hogy a hasonló cipőben járók segítséget nyújtsanak egymásnak. A kaposvári Városházán tartott szerda délelőtti országos jubileumi rendezvényükön számos professzor tartott előadást az elmúlt három évtized tapasztalatairól.

Ma is a somogyi megyeszékhely a 37 hazai ILCO szervezetet tömörítő Magyar ILCO Szövetség központja.

- Büszkék vagyunk arra, hogy kaposvári emberek voltak hazánkban az elsők, akik felismerték, hogy a sztómával élőknek szükségük van egy ilyen klubra, s az országos mozgalomra. A sztómával élők közül sokan - problémájuk sajátossága miatt - még ma is szégyellik állapotukat, noha a sztómás ember nem beteg. Nagyon fontos, hogy a sorstársak segítsenek egymásnak, hiszen ők rendelkeznek kellő tapasztalattal - mondta köszöntőjében Szita Károly. - Kaposvár a közösségekben hisz. Az ebben rejlő erőt tapasztaltam meg a cukorbetegeknél, a lisztérzékenyeknél és a sztómával élőknél is - tette hozzá a polgármester.

A hazánkban működő ILCO szervezeteket csaknem 500 önkéntes - sztómás aktivista, orvos, nővér - működteti térítés nélkül, társadalmi munkában. A Magyar ILCO Szövetség tevékenysége nyomán a proctológiai szakambulanciák száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megemelkedett az országban.

Lehetővé tették szaknővérek továbbképzését, akik ma már sztómaterapeutaként dolgoznak. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a hazai sztómás emberek jobb szakellátásához.

A világ ILCO mozgalmaiban egyedülálló sajátosság, hogy hazánkban minden klubot sebész orvos és sztómaterápiás nővér patronál, amely lehetőséget biztosít a közvetlen sztómaterápiás tapasztalatok kiértékelésére és az érintettek közvetlen szakellátására.

Címkék: ILCO, sztóma, Szita Károly, Kaposvár, egészségügyi anyagok