Tavaly a hazai gyártású, szezonális influenza elleni készítményt keresték legtöbben a patikákban. A gyártó Omninvest Kft. 2009-ben alig több mint ezer forint plusz áfáért szállította a gyógyszer-nagykereskedőknek. Az általunk megkérdezett patikákban tavaly 1295 forintért adták ezt az oltóanyagot, ám akkor még járt hozzá tb-támogatás is, így csak 971 forintot kellett fizetniük a vásárlóknak. Idén azonban árat emelt az Omnivest, így  1930 Forintért juthatnak a vakcinához a vásárlók.

Az Arany Sas Patikában még korlátozott mennyiségben, de kapható a Novartis által gyártott  szezonális influenza elleni oltás. A tüskevári patikában a tb által támogatott védőoltásból egyetlen darabot sem kaptak a szállítótól, és idén már nem is várható - mondta el a gyógyszertár vezetője. Major Tamás, a Korona Gyógyszertár vezetője elmondta: náluk is készlethiány van, a legolcsóbb szezonális influenza elleni oltóanyagból.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek nincs információja arról, hogy a Novartis készítménye miért hiányzik a patikákból. A Novartis vakcinaüzletágának hazai vezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy késik a vakcina-alapanyagának szállítása Margburgból. Amelynek oka, hogy a cég elővigyázatossági okból megszakította a gyártást.

Címkék: Országos Gyógyszerészeti Intézet, patika, influenza, vakcina, egészségügyi anyagok