Kaposváron  már 20 olyan diák van, akit iskolakerülés miatt vettek gondozás alá. Szakemberek szerint a családok átlagosan csupán naponta 7 percet törődnek a gyerekükkel.

A rendszeresen csavargók már reggel be sem mennek az iskolába. A kereskedelmiben ez egyre nagyobb probléma. A statisztikájukat mutatja Rehova Márta igazgatóhelyettes. -  Ismerek olyan szülőt, aki elhozza az iskoláig a gyermeket. Bekíséri átadja az osztályfőnöknek. Ez egy 16 éves kislány. Az osztályfőnök felviszi a terembe és negyedik órában már sehol sincs. A legtöbben otthon maradnak vagy az utcán csellengenek, bandáznak - tette hozzá.
Átlagosan egy középiskolásra 15 igazoltalan óra jut jelenleg Kaposváron. Pozitív változás  nem érezhető, mert két év alatt  majdnem másfélszeresére nőtt a családsegítő központban a gondozott gyerekek száma. Idén csaknem hatszázötven fiatalra figyelnek. A védelem alá vett gyermekek száma pedig 20%-kal nőtt.
- A kamasz számára ma már sok olyan lehetőség elérhető, ami eddig tíz, vagy húsz évvel ezelőtt nem lett volna lehetséges.  És ezáltal ő azt gondolja, hogy sokkal több mindent megtehet. A szülők sokkal kevésbé húzzák meg azokat a határokat, amik megtanítják a kamaszokat arra, hogy meddig mehetnek el. A szülői példa sokat segíthet - mondta el Szigeti Mónika pszichológus.  

Címkék: Diák, csellengők, iskola, somogy megye, egészségügyi anyagok