cukorbeteg

Az életmódváltással azonban még akár a gyógyszer szedése is elkerülhető-hangzott el hétvégén a Diabétesz Világnapon. Kaposvárra az ország minden részéről érkeztek cukorbetegek.

A hőtérképes vizsgálaton a szűrőbuszban a rejtett bajokat is észrevették. Csaknem 20 féle szűrésen eshettek át az érdeklődők. A vércukorszintet a sportcsarnokban is mérték. A rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. Ha idejében észreveszik a jeleket, a betegség megelőzhető. Ha már kialakult a cukorbetegség, akkor viszont szigorú rend szerint kell élni. A statisztikák szerint Somogyban a lakosság 8 százaléka cukorbeteg, de a szakemberek szerint a betegek fele nem tud bajáról. Vagyis kétszer ennyien lehetnek. A kalóriagazdag életmód, a stressz, a kevés mozgás mind segíti a betegség kialakulását.

- Akkor is nagyon nagy a jelentősége az életmódkezelésnek, az élemód váltásnak, ha valaki már a cukorbetegség valamely szakában szenved. Előfordulhat ugyanis, hogy gyógyszeres kezelés nélkül, csak a fizikai aktivitás fokozásával egyensúlyban tartható az anyagacsere, ha kell is mellé gyógyszer, abból kevesebbre van szükség - mondta Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A gyerekek is egyre nagyobb veszélyben vannak. A következő 15 évben a cukorbeteg fiatalok száma várhatóan 70%-kal fog nőni-mondják a szakemberek.

- Az idősebbeken keresztül tudjuk felhívni a családok figyelemét is arra, hogy mit kell tenni azért, hogy ez a betegség megelőzhető legyen - mondta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke.

A kaposvári rendezvényre több mint 600-an érkeztek az ország minden részéről, sőt még Szabadkáról is jöttek.

Címkék: Winkler Gábor, Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, diabetes, cukorbetegség, egészségügyi anyagok