Fájdalommentes ötperces vizsgálattal felismerhető a súlyos tüdőbetegség.  A COPD-s betegek 90%-a a jelenleg is aktív vagy a már leszokott dohányosok közül kerül ki – hangsúlyozta dr. Mucsi János, tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a negyedik helyet foglalja el a vezető halálokok szomorú listáján. A COPD évente több mint 3 millió emberéletet követel. A tüdőrohamnak is nevezett exacerbáció miatt kórházba került betegnek pedig kisebb az esélye a túlélésre, mintha szívrohama lett volna – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A beteget gyakran a legközelebbi családtagja, barátai küldik el az orvoshoz tartós, csúnya köhögés miatt. A kevésbé szerencsés COPD-s betegek alig köhögnek. Az ő esetükben a COPD alattomosan, szinte tünetmentesen fejlődik akár 20-25 éven keresztül, és gyakran csak akkor fordul orvoshoz a páciens, ha már a mindennapi tevékenységének az elvégzésében akadályozza a minimális terhelésre is fellépő nehézlégzés. Olyan ez, mintha a COPD-s betegek tüdeje 3-4-szer olyan gyorsan öregedne, mint a nemdohányzóké.

Magyarországon a becslések szerint több mint 500.000 COPD-s beteg él, közülük viszont csak 130 ezerről tud a tüdőgondozói hálózat. A betegek életét a leginkább a hirtelen fellépő állapotromlás, a rettegett exacerbáció keseríti meg. Ilyenkor a beteg köhögése felerősödik, a köpet mennyisége megnő, gyakran sárgás-zöldessé, gennyessé válik. A hörgők gyulladása miatt a légutak beszűkülnek, a beteg nem jut elég levegőhöz, és gyakran már nyugalomban is fullad.

A COPD Rejtett Mélységei című felmérés egyértelműen rámutatott arra, hogy a tüdőrohamnak is
nevezett exacerbáció során a betegek gyakran érzik úgy, hogy közel a vég, mindjárt megfulladnak. Az egyik tüdőrohamot követheti egy újabb, tovább rontva a beteg állapotát. Ha a tüdőroham olyan súlyos, hogy a beteg emiatt kórházi ellátásra szorul, akkor kisebb az esélye a túlélésre, mintha szívroham miatt szállították volna be a kórházba.


Címkék: tüdőbetegség, COPD, egészségügyi anyagok