szívbeteg

- Ez egy életmentő beavatkozás, tehát hogyha fölül tudnánk emelni 50% körülire a szívemnek a működését, akkor nyilván több a lehetőségem arra, hogy tovább éljek, nem pedig a 40%-os szívvel - mondta el a KaposPontnak Varga László, akinek tavaly volt egy infarktusa, akkor a szívének nagy része elhalt. A túlélési esélyeit növelné a katéterezés. Hétfőre volt időpontja, orvosa mégsem tudta elvégezni a bevatkozást.

Varga László elmondta: orvosa behívta az irodába és közölte, hogy ezt a műtétet nem tudj hétfőn semmiképpen elvégezni és nem is tudja, hogy mikor fogja tudni elvégezni, mert nincs finanszírozva, leállították ennek finanszírozását.

Nem ő az egyetlen, akinek várnia kell. A régióban 808 beteg van előjegyezve szívkatéterezésre. Ha stabil az állapotuk, nem tudni mikor kerülnek sorra.

Dr. Horváth Iván, a pécsi Szívgyógyászati Klinika intervencionális kardiológiai osztályvezetője elmondta: a hónap elején valahány beteget megkatétereznek és ha látják, hogy nem lesz elég a pénz, akkor megállnak az elektívekkel és csak az akut betegeket látjék el.
- Varga László is, aki minket keresett, mivel ma már 15-e van, abba részbe esett bele, amikor már nem tudunk elektíve beteget fogadni -tette hozzá Dr. Hováth Iván.

A meleg idő miatt most több a szívinfarktusos eset. A hétvégén 18 akut beteget vittek be, az ő ellátási költségük több mint 7 millió forint. A pécsi klinikáknak hatalmas az adósságágállománya, csaknem 5 milliárd forint.

Címkék: szívinfarktus, katéter, Varga László, szív, Pécs, egészségügyi anyagok, kis szines