Ismét műtéteket kellett elhalasztani a megyei kórházban. November elején megszorító csomagot vezettek be, hogy kezelni tudják a veszteségeket. Lejárt tartozásuk mostanra elérte az 1 milliárdot. Somogy többi kórházának is folyamatosan nő az adóssága. Ezért mindenki a kormány segítségére vár.

korhaz

Egy csípőprotézis beültetése fájdalmakkal és hosszú kórházi kezeléssel jár együtt. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki túl van a műtéten. Az elmúlt két hétben sok operációt elhalasztottak a kaposvári kórházban, több osztályon.

Úgy tudjuk: a műtétek többségét februárra tették át. Akkor szavaz a kormány a jövő évi költségvetésről. A kórház a kormányzati segítségben bízik. Már hónapokkal ezelőtt lehetett sejteni, hogy az egészségügyi intézmények év végére nagy bajba kerülhetnek. Augusztusban 2,7 milliárd forint volt a kaposvári kórház vesztesége, ebből 770 millió forint volt a lejárt tartozás.

- A kórház további lépéseket tervez, például energetika racionalizálási lépéseket még megpróbál, de jelentős mozgástere nincsen, a létszámmal nem sokat tudunk tenni a  minimálfeltételek miatt - magyarázta prof. dr. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. - A nagy kérdés az, hogy milyen feladatot, kell ellátnunk? Ha csak ennyi pénz marad, akkor mondják meg, melyik feladatkört csökkentsük.

Ezt nyilatkozta akkor a főigazgató. Mostanra a lejárt tartozás elérte az 1 milliárd forintot, ezért novembertől egy 41 pontos megszorító csomag lépett életbe. A finanszírozás átcsoportosítása a sürgősségi és az onkológiai ellátáson kívül minden területet érint, határozatlan ideig.

- A tervezhető beavatkozásokat átcsoportosítottuk, ezért ezeknél a várakozási idő nő. Emiatt a lakosság türelmét kérjük - közölte dr. Varga Csaba, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgató-helyettese. - Azt várjuk a politikától és az egészségügyi döntéshozóktól, hogy a kórházak támogatását, finanszírozását új alapra helyezzék.

A megye másik, kisebb súlyponti kórházának, a siófokinak nincs adóssága - mondta el az igazgató. Ennek érdekében például saját kutat fúrattak, és a fűtést is korszerűsítették.

- A rendelőintézet külön épületben van, és külön kiadás - mondta dr. Varga Ferenc, a Siófoki Városi Kórház igazgatója. - Tudtunk ágyszámot csökkenteni, és fel tudtuk hozni a járóbeteg szakrendelést a kórházhoz, ez már maga költségcsökkentő tényező volt.

A marcali kórházban is próbálnak takarékoskodni. A fizetési határidőket addig húzzák, amíg csak lehet. Augusztusban 135 millió forint volt a teljes szállítói tartozásuk. Ebből 50 millió a lejárt idejű adósság. Nyáron a nagyatádi kórháznak a tartozása ennek négyszerese volt. Az igazgató akkor azt mondta: ezzel a csaknem 200 milliós tartozással még kezelhető a helyzet.

Címkék: Kaposi Mór Oktató Kórház, Repa Imre, egészségügyi anyagok