4testver

Jutas, Üllő, Tarhos és Levente. Árpád vezér hősi halált halt gyermekei. A négy fivér Kaposváron egyre népszerűbb. A róluk elnevezett gyertyánosi forrást ugyanis egyre többen keresik fel. Hétvégén röpke fél óra alatt több tucatnyian váltották egymást. Előfordul azonban, hogy egy órát kell sorban állni.

Papp Sarolta elmondta: van, hogy 15-20 palackkal, kocsival húzzák az emberek. a vizet Naponta százan fordulnak meg itt. Biciklivel, kosárral, ballonokkal a kézben érkeznek az emberek a sokak által zarándokhelynek becézett forráshoz. Legtöbbjük a vízért kirándul. Úgy tudjuk: még Szegedről is jönnek. A legtöbben azonban kaposváriak. Kassai Zoltán családjával 2-3 éve folyamatosan fogyasztja a vizet. Ratkóczi Tamás szerint az itteni víz abszolút egészséges, tiszta és semmiféle mellékíze nincs.

Jó minőségűnek értékelte a forrás vizét alig egy hónapja az ÁNTSZ közegészségügyi osztálya. Vezetője azt mondja: nagyon fontos a környezet tisztántartása. A 22 somogyi kút felénél állapítottak meg emiatt hiányosságot. A Négy Testvér vizét sem mindegy, hogyan tároljuk.

Akik flakonokkal, ballonokkal járnak, ott szeretném felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ezeket a ballonokat megfelelően fertőtleníteni kell. Azon kívül ha meleg helyen vagy sokáig tárolja, akkor ez a víz panghat és minőség romlást okozhat - mondta el Dr. Jankovics Judit az ÁNTSZ regionális intézetének közegészségügyi osztályvezetője. Évente csaknem fél millió liter vizet vesznek a forrásból.

Címkék: Dr. Jankovics Judit, flakon, víz, minőség, forrás, egészségügyi anyagok, Kaposvár, kis szines