ovszer

A kaposvári tinédzser ambulanciát évente csaknem 3 ezren keresik fel. Kétszer annyian, mint az országban máshol. Az ambulancia vezetője azt mondja: a tinik túl korán kezdik a szexuális életet. Sokan már 13 évesen.

Dr. Szebényi Péter a Kaposi Mór Oktató Kórház gyermeknőgyógyász főorvosa elmondta: mentálisan még nem eléggé érettek, tehát nem tudják felmérni szexuális tevékenységük pozitív és negatív oldalait a mai tinézserek. Ennek következtében, amikor már baj van, csak akkor jelennek meg a szakrendelésen.

A kaposvári kórházban havonta 70 abortuszt végeznek. Ebből 10-et tinédzser lányokon. Ez az országos átlagnál rosszabb arány. A fogamzásgátlás fontosságáról beszéltek ma a védőnők a középiskolásoknak Kaposváron. Elhangzott: a legtöbben nem szakembertől tájékozódnak. Az általunk megkérdezett tinédzserek tisztában vannak a korcsoportjukat érintő problémákkal, szinte kivétel nélkül van az ismerőseik között olyan, aki a felelőtlensége miatt a tini ambulancián kötött ki.

A védőnők szerint sok mindent tudnak a tinik, de az információt nem jól használják. Pátkai Beáta iskolai védőnő hozzátette:nem ismerik a hibalehetőségeket, rengeteg tévhit terjeng, az ismereteket egymás között adják át, így aztán rész információik vannak a fiataloknak. Szakemberek szerint a tinik körében olcsóbbá kellene tenni a fogamzásgátló szereket. Sokan ugyanis azért nem védekeznek, mert nincs pénzük rá.

Címkék: egészségügyi anyagok