magzat


Tizenhat elsős kezdte meg a tanévet a Bárczi iskolában. Bár ők kicsit mások, mint a többi gyerek, ám ugyanúgy szeretik a mondókákat. Régebben több elsős volt, de kevésbé sérültek.

Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója elmondta: az utóbbi években, hogy az intézmény szerkezete jelentősen átalakult, 8-10 éve már, hogy megfigyeltük a középsúlyos gyerekeknek és a súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekek száma erőteljes növekedésnek indult.

Az előző években mintegy 40, most 96 középsúlyos és halmozottan fogyatékos gyermek jár ide. Közülük 7 Down-szindrómás, pedig azt a kromoszómarendellenességet ismerik fel a legbiztosabban. Komplex szűrővizsgálattal, ultrahangos és vérből való hormonmeghatározással vizsgálják a kismamákat. A tesztet az anya korától függetlenül mindenkin elvégzik. Ha gyanús, a pécsi genetikai tanácsadóba irányítják őket. Ez ritkán fordul elő, havonta-1-2 esetben, de általában végül mindent rendben találnak.

Kromoszóma rendellenességgel Somogyban az elmúlt években átlagosan 8 gyerek jött csak a világra. Ám többször találnak apróbb elváltozásokat. Ilyen minor anomáliák, tehát olyan kis fokú rendellenesség, hogy pl dongalába van, vagy nyúlajka, vagy hiányzik egy ujja, tehát, amik nem az élettel össze nem egyeztethetőek - mondta el Prof. Dr. Szilágyi András, Kaposi Mór Oktató Kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa.

Ezek száma hullámzó. Míg 2003-ban 91, 2006-ban 245 esetet regisztráltak. Két évvel később 89, tavaly pedig 190 ilyen eset volt. Ezek általában testi rendellenességek. Prof. Dr. Szilágyi András hozzátette: azt, hogy milyen szellemi képességekkel fog rendelkezni az újszülött, illetve a gyermek, majd kora felnőttkorban, ezt nem tudjuk előre szűrni és megjósolni. A kismamák dohányzása, alkoholfogyasztása a tapasztalatok szerint segíti ezek kialakulását. De tehet róla fertőzés, szülés közbeni oxigénhiány és anyagcserezavar is.

Címkék: Szilágyi András, rendellenesség, kromoszóma, fogyatékos, egészségügyi anyagok, gyerek