tejes


Szomár Gábor, a Fino-food Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta: Kaposváron naponta 3700 darabot értékesítenek az iskolatejből a tanévben, amely 100 százalékban somogyi eredetű tejből készül.

Az iskolatej a kaposvári Honvéd utcai tagiskolában is nagy népszerűségnek örvend. Az iskola hat éve csatlakozott az Iskolatej programhoz. Delyné Horváth Andrea, a Honvéd utcai tagiskola igazgatója elmondta: minden nap elfogy az összes pohár tej és szívesen fogyasztják a gyerekek, egyre nagyobb mennyiségben.

Somogyban főleg a nagyobb településeken működik az iskolatej akció.Kaposvár az előző fél évben 19 millió forintot költött erre. Az általános iskolásoknak egyébként csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet. Ezen a gyakorlaton próbál meg változtatni a Vidékfejlesztési Minisztérium, az anyagi és az intézményi kör bővítésével. Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hozzátette: az elmúlt években valóban csökkent a finanszírozás, ez összefügg azzal, hogy romlott az önkormányzatok teljesítő képessége. Segítséget kell nyújtani a program lebonyolításához, a cél az, hogy ezt az intézményi kört bővítsük és ennek megfelelően próbáljunk forrásokat betenni - tette hozzá.

A kormány segítsége mellett a magyar termékek tudatos vásárlására, fogyasztására van szükség - hangsúlyozta a MAGOSZ elnöke. Jakab István szerint ha valaki magyar terméket vesz le a polcról, akkor az magyar munkahelyet hoz létre, véd létre: egyedül a termelést a vásárlók tudják befolyásolni. Jakab István hozzátette: a tejhez hasonlóan például a gyümölcsleveket is be lehetne vinni az iskolákba.

Címkék: Feldman Zsolt, iskolatej, pohár, egészségügyi anyagok, Kaposvár