6-800 párt kezelnek majd itt évente. A kórház vezetés szerint ez újabb mérföldkő az intézmény életében.

- Úgynevezett aszeptikus kezelő, egyszerűbben fogalmazva műtőnek is titulálhatjuk - mondta Dr. Mánfai Zoltán főorvos.

A lombikbébi program egyik fontos helyszíne. A modern, európai szinten felszerelt kaposvári centrumban évente 600-800 pár kezelését tervezik.

- Az átlagos magyar adatok, eredmények jobbak, mint az európai eredmények. Ezen belül gyakorlatilag a Kaáli intézetek, mivel kizárólag meddőség kezeléssel kivizsgálásra specializálódva működnek, tulajdonképpen még arányában magyar átlag fölött teljesítenek - tette hozzá Mánfai Zoltán Kaposvári Meddőségi Centrum, Kaáli Intézet vezetője.

A Kaáli intézetekben ugyanis minden harmadik beültetésből baba jön a világra. Az  átadó ünnepségen elhangzott: ez egy újabb mérföldkő a 164 éves intézményben.

- A szülészet-nőgyászat neuratológia, meddőség egy újabb fejezet, amivel sokkal szélesebb körben tudunk segíteni azokon a fiatal asszonyokon és hölgyeken, akik sajnos természetes úton nem estek teherbe - mondta Prof. Dr. Repa Imre Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

A centrumot a intézet atyja, az Amerikában élő Kaáli professzor adta át. Azt mondja: a régióból sok elkeseredett pár kereste fel őket. Hosszas egyeztetés után ezért döntöttek a kaposvári helyszín mellett.

- Rendkívül fontos, hogyha valaki az otthonához közel megkapja az ellátást egy komplex meddőségi ellátást, akkor nagyobb esélye van nyugodt körülmények között a teherbeesésre is - mondta Prof. dr. Kaáli Géza főigazgató.

A gyógyszeres kezelésekkel együtt, támogatás nélkül 5-600 ezer forint a beültetés. A professzor azt mondja: azon dolgoznak, hogy a TB támogatást megkapják. Addig az első 100 beteg kezelését 90%-os engedménnyel végzik el. Az országban több mint 10 ezer meddő pár lehet. Alig 10 százalékuk kért eddig orvosi segítséget.

Címkék: Kaáli Géza, Kaáli Intézet, Repa Imre, egészségügyi anyagok, Kaposvár