Algákra utaló és egyéb baktériumokat, különféle szennyeződéseket kerestek a vízben. Az eredményeket pénteken tették közzé egy országos honlapon. Az előírás szerint 3-4 hét múlva újra megnézik a vizet.

strand

Hétfőn vettek mintát a Balaton déli partján a labor munkatársai. Helyszíni szemlét is tartanak, vagyis szemrevételezik, mennyire tűnik koszosnak a víz, mennyi növény van benne.

- A mintavétel eszköz nélkül történt, steril mintavételi edénybe, aszeptikus módon, legalább 1 méteres vízmélységnél a vízfelszín alatt 30 centiméterrel, természetesen a kijelölt strandon - magyarázta Foltényi Imre az ÁNTSZ Laboratórium Kft. munkatársa.

A kaposvári laboratóriumban a szűrőt égetéssel fertőtlenítik, nehogy arról kerüljön kórokozó a mintába. A strandokon vett vizet ezen szűrik át. Táptalajon tenyésztik. Fekáliából származó baktériumok keresnek. 2 napon át 44 fokon melegítik őket. Azt nézik még, hogy van-e ciano baktérium a vízben.

A zöldalga csak esztétikai problémát jelent. A kék alga viszont toxikus cianobaktériumot termel - vagyis mérgező. Ha három héten keresztül ilyen lenne az idő, mint most, akkor elszaporodhatnának a kékalgák. A Balatonban ezek viszont alig fordulnak elő. Éppen ezért 3-4 hetente megnézik, van-e változás.

- Ezek országos jellegű vizsgálatok. Nálunk a Dél-Balatonon kívül, még Kaposváron a Deseda és Lengyeltóti tartoznak a vizsgált vizek közé - közölte Stagl József, kémiai laboratóriumi igazgató.

Az eredeményeket a fenntartóknak, az ÁNTSZ-nek és a közegészségügyi intézetnek küldik. Utóbbi honlapján térképen meg is nézhetjük. Ha a sárga pöttyökre kattintunk, megtaláljuk, milyen a vízminőség például a fonyódi és a boglári strandon.

A laboratórium a Dráva vizét is bevizsgálta a barcsi strandnál, amit szintén megfelelőnek minősített.

Címkék: egészségügyi anyagok