A Balaton közkedvelt úticélja a hazai és külföldi nyaralóknak. A gyakran 30 Celsius fok feletti hőmérsékletben mi sem kellemesebb, mint megmártózni a még kissé hűvös habokban, utána pedig egy tóparti büfében elfogyasztani az ebédet, vagy vacsorát.


Egyik olvasónk családjával a "magyar tengernél" töltötte a hétvégét. Balszerencséjükre kisgyermekük rosszul lett, ezért el kellett vinniük az ügyeletes orvoshoz. Előfordulnak kisebb-nagyobb kellemetlenségek: fogfájás, nyári fertőzések, ezért a gyógyszercsomagot ne felejtsük otthon!

Az orvos megvizsgálta a gyermeket, majd felírta a szükséges pirulát. A történet itt nem ért véget, ugyanis akkor már nem találtak nyitva gyógyszertárat. Az aggódó családfőnek ezért több tíz kilómétert kellett autóznia, egészen Siófokig, az ügyeletes patikáig, hogy ki tudja váltani a gyógyszert.

gyogyszertar

Az ÁNTSZ Dél- dunántúli regionális intézete honlapján megtaláhatóak az ügyeletes gyógyszertárak nyitva tartási ideje. Szakemberek elmondták azt is: minden patika ajtaján kint kell lógnia a nyitva tartási időnek. Somogy megye településeinek ügyeletes gyógyszertárainak június 1-től június 30-ig tartó nyitva tartási idejét ITT megtekinthetik.

- Siófokon június, július, augusztus hónapban, vagyis a főszezonban található éjjel -nappal nyitva tartó patika - magyarázza Markos Ágnes, regionális tiszti gyógyszerész.


A Balaton parti városok egyes gyógyszertáraiban 20 óráig válthatják ki a szükséges gyógyszereket a nyaralók, vagy a lakosok. Kis könnyebséget jelent, hogy július 21-től augusztus 21-ig szezonálisan meghosszabbították a zárási időt 22 óráig. A regionális tisztigyógyszerész hozzátette: régen felülvizsgálták, hogy mekkora a forgalma a nyári időszakban a patikákban, de nem volt jelentős.

A tóparti, illtve belvárosi gyógyszertáraknak a nyaralók érkezésével megnő a forgalmuk, a kertvárosi részen találhatóaknak viszont nem jelent forgalom növekedést az idegenforgalmi szezon.


A szakemberek szerint a gyógyszerek szavatossági ideje elég sokáig tart, ezért készítsünk be az utazótáskánkba minél többet. - Fádalomcsillapítókat, illetve az állandó gyógyszereinket vigyük magunkkal a nyaralásra -  figyelmeztet Markos Ágnes, aki hozzátette: egyszer megtörtént, hogy egy budapesti krónikus beteg férfi a piruláit otthon hagyta, de az ügyeletes orvos felírta neki, amit ki tudott váltani az egyik ügyeletes patikában.

Az ÁNTSZ minden hónap 26-a körül frissíti az ügyeletes patikák listáját.

Címkék: gyógyszertár, ÁNTSZ, patika, egészségügyi anyagok, kis szines