hőség


Háromnapos, második fokozatú hőségriasztás lép ma életbe az országban, mivel a következő napokban várhatóan 25-27 Celsius-fok között alakul a napi átlaghőmérséklet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtökön jelentette be, hogy péntektől elrendeli a második fokozatú hőségriasztást. Közlése szerint az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg elsősorban a városokban, azon belül is a sűrűn lakott, lakótelepi környezetben élőket veszélyezteti. Az emberi szervezet számára ilyenkor az lehet a legmegerőltetőbb, ha a lakások belső hőmérséklete a reggeli órákra sem süllyed 20 Celsius-fok alá.

A hőségriasztás miatt az országos tiszti főorvos kérte az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatokat és az önkormányzatokat, hogy tegyék meg a szükséges megelőző intézkedéseket, egyebek mellett az esti órákban locsolják a közterületeket, valamint tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Falus Ferenc emlékeztetett arra: harmadfokú hőségriasztás elrendelése a 27 Celsius-fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén szükséges, erre a legutóbb 2007 nyarán volt példa.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet pénteken és szombaton országszerte 25 és 27 fok között várható. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatti napi középhőmérséklet valószínű.

Címkék: Falus Ferenc, hőség, egészségügyi anyagok, időjárás