Nyáron végre kiszabadulunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra is. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró, vérünkkel táplálkozó kullancsok, amelyek, ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik.

A kullancs okozta igazi veszély azonban, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. A hosszú kezelés ellenére is előfordulhat, hogy a beteg belehal a fertőzésbe, és a gyógyulás után az esetek felében egy életre szóló bénulás marad vissza.

Kullancs

Ha természetben járunk, vagy akár csak egy parkban teszünk sétát, gondoljunk a kullancs elleni védekezésre. Húzzunk zoknit, hosszúnadrágot, és kenjünk a bőrünkre speciális rovartaszító krémeket. Esténként tartsunk „kullancs-vizitet”, és szedjük ki magunkból, egymásból az esetleg mégis befúródott élősködőket – erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.

Bármennyire óvatosak vagyunk, nem biztos, hogy el tudjuk kerülni a kullancsfertőzást. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kérjünk védőoltást, amellyel megelőzhetjük a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükségünk. Az első két oltás között négy hét kell, hogy elteljen, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes. Ezt követően három év múlva, majd ötévenként emlékeztető oltásokra lesz szükségünk, hogy a védettségünk állandó legyen.

A gyerek két-három hét múlva indul az iskolai táborba vagy a vidéki nagymamához, s nekik csak most jutott eszükbe, hogy nem kértek még kullancs elleni oltást. Kapható a patikában azonban egy olyan kullancs-vakcina, amely megoldást nyújt az ilyen esetekre is. Ennél az oltásnál nem kell kivárni a második oltással a négy hetet, és már két héttel az első után beadható a második. „Gyorsított Sémának”nevezik ezt a módszert. Tehát, ha szorít az idő, és már nincs négy hetünk az indulásig, de azért két hetünk még van, haladéktalanul írassuk fel, és adassuk be ezt a „gyorsított sémára” alkalmas oltóanyagot, két hét különbséggel. A második oltás utáni napokban, ugyanis már kialakul a megfelelő védelem. A szülő megkönnyebbülhet, ám ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról!

Címkék: egészségügyi anyagok