Pszichológia

(fotó: pszichologia.blog.hu)

Szakemberek szerint ha nem segítenek kiskorban, a probléma tovább gyűrűzik az iskolába és a felnőttkorba is. Csaknem százötven gyermekkel foglalkozik Farkas Klára pszichopedagógus. Az óvodapszichológus számtalan színes feladattal segíti a gyermekek lelki fejlődését. Azt meséli, egyre nagyobb szükség van erre, hiszen legutóbbi felméréséből kiderült: minden harmadik óvodáskorú lelki sérülésekkel küzd a kadarkúti kistérségben.

- Van olyan óvoda, ahol a gyermekek egy harmada igényelné, hogy speciális foglalkozáson vegyen részt - mondta a szakember - Ezeknél a gyermekeknél magatartási problémák vannak. Az agresszív magatartás, a beilleszkedési zavarok, a durvaság erőszakos magatartás forulnak elő.  Mint megtudtuk, több megdöbbentő esettel is találkozott. Például, hogy hat évesen pornófilmrészletet rajzolnak a gyerekek. - Náluk a család minden éjjel egy helyiségben pornófimet néz. Aminek a gyermek részese... Ha ezekkel a problémákkal nem foglalkoznak időben, a későbbiekben még nagyobb lesz a baj- tette hozzá.

Az iskolában például magatartás és tanulási problémák miatt lemaradnak. Vagy éppen befelé forduló, szorongó felnőttek lesznek. A szeptembertől zajló programba a szülőket is bevonták. Eredmény csak közös munkával érhető el. Ropos Andrea, a kaposmérői Bokréta Óvoda vezetője szerint jelentős változás érzékelhető. A szülők is nyitottabbak és felvállalják, fel merik vállalni azt a problémát, amit esetleg korábban nem. Mert nem merték, vagy szégyelltek, vagy nem akatrtak szembesülni vele.

A programban egyelőre a kadarkúti kistérségben 6 iskola és 3 óvoda vesz részt. Kaposfőn és Kiskorpádon pedig az unió támogatásával segíthet az óvodapszichológus.
Szakemberek szerint a foglalkozásokat az egész megyére ki kellene terjeszteni.

Címkék: pszichológia, lelki sérült, pornó, gyermek, egészségügy, egészségügyi anyagok