67-es 190819-191020 hirdetés
2019.08.22 - Csütörtök
Menyhért, Mirjam

A paradicsomban ülünk, de nem eszünk az almából 2010. Május 07. - Péntek 09:08 | Címkék: Tej, egészségügyi anyagok

Sok a tejjel kapcsolatos tévhit a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos "tejnagyhatalomnak" számítunk.

Tej

Így szólnak a lapinformációk egy budapesti sajtótájékoztatóra hivatkozva, ahol a GfK Hungária Piackutató Intézet országos felmérésének adatait ismertették. A felmérés egyébként a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült.

2010 áprilisában végezték a vizsgálatot 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával. A felmérés célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt. A viszonylag magas tejfogyasztás ellenére, amellyel például a magyar népesség megelőzi az osztrákokat és az olaszokat, az utóbbi időben lassú visszaszorulása tapasztalható.

Az elmúlt 4 évben 3 százalékkal csökkent a tejfogyasztás. A felmérés szerint a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás. A megkérdezetteknek mindössze 41 százaléka fogyaszt naponta tejet. A válaszadók 33 százaléka hetente többször iszik tejet, 10 százaléka hetente egyszer.

A népesség nyolc százaléka havonta 1-2 alkalommal iszik tejet, 5 százaléka ennél ritkábban. A fennmaradó 4 százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet. Vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada vélte, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma.

A tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el. A megkérdezettek 82 százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tébécé kórokozóját tartalmazhatja.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás