Durvul a pollenhelyzet Somogyban: egyre több az allergiás a megyében, már csaknem 10 ezren vannak. Öt százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az orvos szerint ennek a környezetszennyezés az oka. És a parlagfű, ami már tömegesen nő.

Allergia

Az elmúlt hetek esős időjárása kedvezett a parlagfűnek, mostanra már 4-5 levelet is hoztak a növények - mondja a növényvédelmi állomás igazgatója.

Amit most lehet látni szántóterületeken, különösen a bolygatottakon tömegesen kel a parlagfű - magyarázta Tóth István.

Az allergiások ezért ismét készülhetnek egy durva parlagfűszezonra, tette hozzá. A hatóságok tavaly 1500 hektáron ellenőriztek Somogyban és 30 millió forintra büntettek. Már most is készülnek, hiszen június 30-tól indul a razzia. Addig kell a tulajdonosoknak lekaszálni a gyomot.

A mosdósi ambulancia is tele van már. Nem csoda, hiszen évről évre emelkedik az allergiások és asztmások száma is. A legfrissebb adatokon is jól látszik, hogy egy év alatt öt százalékkal több a beteg. Az asztmások nagy része allergiás is.

Az egyre több beteg egyik oka a környezetszennyezés, mondja a mosdósi kórház főorvosa.

- Egyre több új anyag jelenik meg az ipar következtében és az új szintetikus anyagok környezetszennyezők, és a változó környezet egy új kihívást jelent az emberi szervezet számára - fogalmazott dr. Major Tamás.

A főorvos hozzátette: egy éve már az allergiaellenes gyógyszerek nagy része nem receptköteles, ami nem előnyös a betegeknek.

- Inkább a tüsszögés és a szemviszketés az, ami zavarja, ezért bevesz egy anithisztamin tablettát. Közben pedig már lehet, hogy van egy első fokú asztmája, és ezt nem vizsgáltatja ki.

Jelenleg egyébként a nyír és a platán pollenkoncentrációja nagyon magas a levegőben. Ezenkívül a tölgy szórása magas.

Címkék: egészségügyi anyagok