Az intézményvezetők szerint a legtöbb helyen a személyi és tárgyi feltételek nem adottak. Több tucat orvost, szakápolót kellene alkalmazni. A kórházak azonban a meglévő béreket is alig tudják kifizetni. Az OEP finanszírozásuk 2-3 évvel ezelőtti szinten van, feladataik pedig nőttek. Szakemberek abban bíznak: az új kormány változtat a követelményrendszeren vagy forrást csatol az elvárásokhoz.

kórház

A Kaposi Mór Oktató Kórház jobb helyzetben van a hasonló nagyságrendű kórházakkal összehasonlítva mind a tárgyi mind a személyi feltételekben. A minimumfeltételek teljesítése nem okozna különösebb gondot a kórháznak-mondja az igazgató.  

- Néhány helyen, eslősorban szakdolgozók, adminisztrátorok, szociális munkás vonatkozásában még pótlásra van szükség - fogalmazott prof. dr. Oláh Tibor orvosigazgató. - De ez a jelenlegi működésünket nem veszélyezteti.

A felszereltéségen és a műszerezettségen is javítani kellene, egy-két osztályon pedig új eszközökre lenne szükség, tette hozzá az orvosigazgató.

Egy kórházi ágy egy ötcsillagos szálloda ára. A legnagyobb probléma, hogy forrást nem csatoltak az elvárásokhoz - mondta a megyei közgyűlés elnöke. Az elmúlt évek folyamatos pénzelvonásai még nehezebb helyzetbe hozták a kórházakat. Gelencsér Attila állítja: 2008-as szinten finanszírozza az OEP a mi korházunkat is, meg a többit is. Ez több mint egymilliárd forinttal kevesebbet jelent. Miközben egyébként a népegészségügyi adatok rosszabbak.

Emiatt emelte fel a hangját pénteken Egerben a Kórhászövetség ülésén a Marcali Kórház igazgatója. Dr. Antal Gabriella úgy véli: a kisebb kórházaknak lehetetlen teljesíteni az előírásokat további források nélkül.

- Teljesen irreálisak az elvárások és főleg a belgyógyászati és a sürgősségi osztályokkal kapcsolatban látunk teljességgel kivitelezhetetlen elvárásokat - összegzett a Marcali Városi Kórház főigazgatója.

A marcali kórházba ugyanis csak a belgógyászatra 3-4 főt kellene felvenni, akkor, amikor a jelenlegi béreket is alig tudják kifizetni.

Nagyatádon és Siófokon is hasonló a helyzet, a személyi feltételek teljesítése a legnehezebb. Siófokon egyébként több nagyobb beruházás is lesz a jövőben. Augusztusban beindul a sürgősségi ellátás, így bíznak a feltételek teljesítésében. Amelyik kórház ugyanis júniustól nem felel meg, nem kapja meg az OEP finanszírozást.

Címkék: kórház, egészségügyi anyagok