Egészségnap


Köztük a levelezős hallgatók vagy például az alkalmi munkavállalók. Ha sok a tartozásuk büntetést is fizetniük kell, de végrehajtást is elindíttathat az Apeh. Az is előfordul, hogy akinek van biztosítása, annak is azt jelzi a rendszer, hogy nem fizet.

Minden betegnél ellenőrzik vizsgálat előtt a Taj kártya érvényességét a rendelőkben. Azonban nem tökéletesen működik a rendszer. Volt, hogy regisztrált munkanélkülieknél is negatív visszajelzést kapnak ellenőrzésnél. De akadnak egyéb érdekességek is.

- Egy adott napon az összes nyugdíjasnak úgy jött ki, mintha érvénytelen lenne a jogviszonya. Aztán egy másik alkalommal középiskolai tanulóknál jelzett vissza a rendszer, úgy, hogy nem érvényes jogviszonyuk – mondta Misky Edit háziorvos.

Mindenkit el kell látniuk az orvosoknak. Ha nem érvényes a biztosítás, akkor figyelmeztetnek és jelentenek, ide az egészségbiztosítási pénztárhoz. Somogyban több mint 20 ezer olyan nem biztosított magánszemély van, akinek három éve egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni. Havonta 4.950 forintot. Sokan azonban ezt nem tudják. Több levelezőn tanuló főiskolai hallgatónál bukott ez ki napokban. De az unión kívüli országokban dolgozóknak, az alkalmi munkavállalóknak és a külföldről hazatelepült idős nyugdíjasoknak is fizetniük kell. Még mindig sok, 1400 körüli potyautas van a somogyi rendszerben. Az egészségbiztosító hetente küldi adataikat az adóhatósághoz.

Hári Sándor, az adóhivatal ügyfélszolgálati ügyintézője azt mondja: többször derül ki, hogy munkavállalók sincsenek bejelentve. A felszólítás után sokan rendezik ügyüket. Múlt héten több mint félszázan járnak itt.
- Amikor kiderül, hogy valóban potyautas akkor még mindig lehetősége van az ügyfélnek saját maga rendezni. De ha nem rendezi, akkor ellenőrzési jogunk is van. Ellenőrzés keretében előfogjuk írni neki az elmulasztott járadékot és ehhez már adóbírság és késedelmi pótlék is társul ilyenkor – mondta az ügyibtéző.

Tucatnyi esetben végrehajtókig jut el az ügy. A szakemberek szerint a szigorításra azért van szükség, mert jelenleg Somogyban is egy dolgozó állampolgár három ember ellátását fedezi.

Címkék: apeh, biztosítás, egészségügy, egészségügyi anyagok