Drogambulancia

Egyre fiatalabb páciensek érkeznek. Akik az olcsó, gázokkal, ragasztókkal és gyógyszerek kombinációjával bódítják magukat. Délelőtti pihenő a szenvedélybetegek nappali ellátójában. Vannak ott szenvedélybetegek, akik örökségüket játszották el és alkoholisták. Leginkább őszinte beszélgetéssel kezelik őket. Ebbe a szobába a rendőrség nem léphet be. Az egyik általunk megkérdezett páciens elmondta, úgy került oda két évvel ezelőtt, hogy szipuzott, és nagyon erősen ivott. Hozzátette, az ott dolgozóknak köszönheti, hogy a szipuzásról már ténylegesen leszokott, de mondta, hogy az ivásról még nem sikerült leállnia.

A drogambulancián 50%-kal nőtt a betegek száma tavaly óta. Jakab Júlia pszichológus beszámolt a Kapospontnak arról, hogy egyre fiatalabbak, akár 14 év alattiak is, 12-14 éves fiatalok is kerülnek már ellátásba hozzájuk, a Tükör Drogambulanciára. Főleg könnyű drogok használatával, vagy pedig töltőgáz, hajtógáz, valamint valamiféle szipu használatávalm, illetve fű, alkohol problémával mennek a fiatalok.

A drogambulancián 70 embert kezeltek tavaly. Szakemberek szerint ennek többszöröse, aki függő lehet. Az erősebb drogot fogyasztó fiatalok nem mernek bemenni hozzájuk. Dr. Trábert Attila, az ambulancia orvosa elmondta:
- Kaposváron a fiatalok úgy gondolják, hogy mi a rendőrségnek lennénk itt bizonyos osztálya, vagy valahogy így együttműködnénk abban, hogy a drog problémát itt felderítsük. Ezt így el kell utasítsam. Mi ettől függetlenül egészségügyi intézmény vagyunk, titoktartási kötelezettséggel.

Az ambulancia iskolákban is tart megelőző csoportfoglalkozásokat. Pénteken a Gyakorlóban jártak. Egy tavalyi felmérés szerint a megkérdezett kaposvári gyerekek csaknem 90 százaléka kipróbálna valamilyen drogot. Minden tizedik nyolcadikos rendszeresen nyugtatózik, és egyre többen isznak alkoholt. Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke így fogalmazott:
- Mire eljutnak az érettségiig, arra bizony közel 50 százalákuk már ott tart, nem egyszer részegedik le egy-egy hétvégi buli alkalmával. Az elmúlt évek során és a jelenlegi tapasztalatunk is az, hogy gyakorlatilag 18 százalék körüli azoknak a fiataloknak a száma, akik a kábítószert is kipróbálják.

A drogambulancia minden hétvégén a diszkókban bulisegély vonalat is üzemeltet. Ha pedig szükséges, saját autóval is elmennek a páciensért. A drogambulancia telefonszáma: 06-82/511-634

Címkék: ambulancia, alkohol, drog, kábítószer, segítség, egészségügyi anyagok