Kullancs

Ráadásul az ízületeket megtámadó csípés okozta Lyme-kór ellen még mindig nincs védőoltás. Minden harmadik erdész élt már át ilyen tüneteket. Kaposváron évente 150 új betegnél mutaják ki a Lyme-kórt.  

Bók László, Magyaregres polgármestere évekkel ezelőtt gyakran dolgozott a Deseda körüli erdőkben. Elmondta: ma már tudja, hogyan kell öltözködni és védekezni a kullancs ellen. - Gumicsizmáról a kullancs lesodródik, főleg ha az ember tempósabban halad a fűben. A világos színű nadrág pedig előnyös, mert elöl-hátul át lehet tekinteni - magyarázta a polgármester, aki infúziós kezelések tucatján van túl. Azóta 15 percenként átnézi magát. - Lyme kóros lettem én is, 15 év alatt egy kullancs tudta beszívni magát
a bőrömbe, és az is fertőzött volt - mesélte Bók úr. - 2006 májusban és ősszel már az ízületemet annyira károsította, mint ha el lett volna törve a térdem. Aztán tejérzékeny lettem.

Minden harmadik erdőben dolgozó élt át már hasonló Lyme-kóros tüneteket. A Sefagnál figyelnek a dolgozókra. Dr. Takács László, a cég erdészetpolitikai managere így fogalmazott:
- Vannak ennek bizonyos megelőzési módozatai az egyik kullancs betegség az enkefalitisz, agyhártya gyulladás. Az oltással megelőzhető. Kollégáimat a cég folyamatosan oltatja.

A kis vérszívó váratlanul érkezik, s rögtön keresi a megfelelő helyet. Hat órán belül el kell távolítani. A Kullancsszövetség térképe alapján a legtöbb vérszívó még mindig Zala és Somogy megyében van. Ráadásul minden harmadik kullancs fertőzött. A kórház fertőző osztályán évente 15 új agyhártyagyulladásos és csaknem 150 Lyme-kóros beteget diagnosztizálnak. Dr. Papp  Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház Infektológiájának osztályvezető főorvosa elmondta a KaposPontnak, nemcsak egy helyen kezelnek betegeket, mert a háziorvosok is belekaptak.

Hozzátette: a rovar okozta csípéssel egyre többen nem a kórházhoz, hanem háziorvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulnak. Kullanccsal már nem csak az erdőben találkozhatunk. A főorvos kifejtette, ma már nem kell ahhoz erdőbe menni, hogy kullancs csípés történjék a városban és a város terein is. Akár a saját kertekben is megfertőződhet valaki. A főorvos szerint a megelőzés a legfontosabb. Az agyhártyagyulladás ellen az oltás. Kirándulás után pedig a testhajlatokat és a hajas fejbőrt alaposan át kell vizsgálni.

Címkék: fertőzés, csípés, kullancs, egészségügyi anyagok