A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott: az önkormányzat a méhnyakrák, a tüdőgyulladás, a szezonális és új típusú influenza elleni vakcina megvásárlásában, megszerzésében is segíti a kaposváriakat. Szakmai ajánlások alapján az önkormányzat a jövőben több védőoltás támogatását is tervezi.

- Az egészség nem üzlet, ezért Kaposvár továbbra is segít megvásárolni a védőoltásokat mindazoknak, akik szeretnének védettséget szerezni a betegségekkel szemben, ugyanakkor anyagilag nincs lehetőségük erre. A 60 évnél idősebb kaposváriak ingyenesen juthatnak a tüdőgyulladás és a szezonális influenza elleni vakcinához, és a nehéz helyzetben lévők kérhetik az új típusú influenza elleni oltást is - mondta Szita Károly polgármester.

- Folytatjuk továbbá a rákellenes küzdelmünket is. Számomra egyszerűen felfoghatatlan, hogy az állam nem támogatja azt az oltóanyagot, amellyel jelentősen csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának az esélye. Pedig könnyedén beláthatnák, hogy a betegség megelőzése olcsóbb, mint az utólagos kezelés. Kaposvár évi 20 millió forintot költ erre a célra.

- A rendszeres szűrővizsgálatok ellenére a méhnyakrák az egyik leggyakoribb halálozási ok a nők körében. Magyarországon háromszor annyi nő hal meg ebben a daganatos betegségben, mint az Európai Unióban - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Fintics Klára. - Az oltás ára azonban rendkívül drága, ezért korábban csak kevesek engedhették meg maguknak. A tekintélyes önkormányzati támogatásnak köszönhetően azonban ma már sok kislány juthat hozzá a vakcinához - hangsúlyozta a kaposvári gyermekorvosok csoportvezető főorvosa.

A vakcina ára mintegy 90 ezer forint, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja. Kaposvár közgyűlése 2008-ban döntött a méhnyakrák kialakulásáért jelentős mértékben felelős humán papilloma vírus elleni védőoltás önkormányzati támogatásának bevezetéséről. Az adott évben 13. életévüket betöltő leánygyermekek jogosultak a támogatásra, melynek mértéke a család jövedelmi helyzetétől függ.

2008-ban 156 fő, 2009-ben pedig 151 - 13. életévét betöltött - leánygyermek kapott támogatást. A tavalyi évben az önkormányzat kilenc és félmillió forinttal járult hozzá az oltások támogatásához, így egy szülőnek sem kellett többet fizetnie a 3 oltásért, mint a 81 ezer forintos kiskereskedelmi ár harmada, és a rászorultabbak pedig jelképesnek mondható, ezer forintért juthattak hozzá a 3 védőoltásból álló oltássorozathoz. Idén március 31-ig kell jelezni a szülőknek az igényüket.

Címkék: egészségügyi anyagok