csavar a tüdőben

Így néz ki egy csavarfej a tüdőben

Üvegcserepet, csírázó szotyimagot és még légpuska töltényt is szedtek már ki kisgyerekek tüdejéből a Kaposi Mór Kórházban. A kicsik ugyanis mindent a szájukba vesznek és ha megijednek könnyen félre nyelik. A szülők viszont egyre hanyagabbak-véli a gyerekosztály főorvosa. Gyakran ezért történik baleset.

A kétéves gyerekek a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak, a félrenyelések 90 százaléka ugyanis négyéves kor alatt történik. Éppen ezért nincsenek itt apró darabos játékok.

Oláhné Biri Csilla a Nemzetőr-sori Bölcsőde vezetője elmagyarázta: a gyerekek abban a korban vannak, amikor felfedezik a játékokat, az anyagokat, mindent közelről meg akarnak ismerni. Emiatt mindent a szájukba vesznek, ezért nagyon oda kell rájuk figyelni.

Még egymásra is ügyelnek a kicsik. Sokan szólnak a gondozónőknek is, hogyha valamelyikük a szájába vesz valamit. Otthon azonban nem mindig ilyen biztonságos a környezet. Az elmúlt években sok mindent szedtek ki a kisgyerekek légutaiból. Van itt csavar, rotringkupak és mag is. Két hetente hoznak gyerekeket ilyen panasszal. Műteni azonban csak egyszer kellett emiatt az elmúlt évtizedekben.

Dr. Laki István, a Kaposi Mór Oktató Kórház gyerekosztályának osztályvezető főorvosa jól emlékszik erre az esetre. Egy kisgyerek leharapta egy üvegpohárnak a szélét. A vékony poháron jól látszott a törés, rászóltak a gyerekre, az pedig félrenyelte.

Akkor sebészt kellett hívni, de általában fogóval veszik ki a tárgyakat. Előtte azonban hörgőtükrözéssel nézik meg, valóban félrenyelt-e valamit a gyerek. A tárgyaknak ugyanis csak egyharmadát mutatja röntgen.

A következmény bármi lehet, akár azonnali halál is. Előfordul, hogy teljesen tünetmentes, de olyan is van, amikor 1-2 év múlva derül ki.

A gyerekosztály vezetője azt mondja, hogy a legtöbb bajt a különböző magok okozzák. A bab a legrosszabb, mert többszörösére duzzad. De volt már, hogy olyan napraforgó magot távolítottak el, ami már csírázni kezdett.

A főorvos szerint a szülők általában kevésbé figyelnek a gyerekekre, azt látjuk az egyéb balesetek kapcsán, hogy sok a sérülés, égés, félrenyelés. Ez mind olyan kategória, amiben a gyerek vétlen, a szülő hanyag.

Gyakran számukra veszélyes ételt kapnak, egyre többször fordul elő, hogy olajos magvakat nyelnek félre a gyerekek. A főorvosnak a legnehezebb dolga egy kalásszal volt, amit csak több részletben lehetett kivenni.

Címkék: Gyerekek, felelőtlenség, egészségügyi anyagok