Számtalanszor hallottuk már, hogy mozgásszegényen élünk és helytelenül táplálkozunk, de vajon tényleg ilyen nagy jelentősége van mindennek? dr. Vass Éva, az eletmod.hu táplálkozásszakértője szerint igen, hisz emésztésünk, illetve bélrendszerünk éppúgy működik, mint a fa gyökérzete: ha ez egészségtelen, maga a fa és a lombok is azok lesznek. Tehát mindenképpen érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra, és időnként nem árt válogatott élelmiszerekkel megkímélni magunkat.


A tisztótókúrák fő célja az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése bőséges folyadékfogyasztással egybekötve. Fontos a vitamin és ásványi anyagokban gazdag folyadék bevitele, melyhez ásványvizeket, illetve gyógyteákat ajánl a szakember. Tisztító hatású teakeveréket készíthetünk kamillából, édesköménymagból, csipkebogyóból, borsmentából, gyermekláncfűből, nyírfalevélből és aranyvesszőfűből. Aki nem szeretne ezzel pepecselni, jó hatású, ha csak vesetisztító csalánteát vagy gyógynövényboltban beszerzett kész keveréket kortyolgat. Persze a kortyolgatás nem elég. A program alatt mindvégig fontos a testmozgás, ami védi az izmokat a kúra alatti lebontástól.

Mielőtt drasztikus változtatásokba fognánk, tartanunk kell néhány bevezető, úgynevezett tehermentesítő napot. Szoktatnunk a szervezetünketkell ahhoz, hogy kevesebbel is beérje. Mértékkel együnk, többet igyunk, kerüljük a húst, a nehéz ételeket, és este 6 óra után már semmit nem fogyasszunk. A 3-4 napos, vagy legfeljebb egy hetes kúrák után a bevezető napokhoz hasonlóan felépítő napokat sem szabad kihagyni. Nem szabad azonnal visszatérnünk a korábbi táplálkozásra – és a továbbiakban is érdemes megfontolni, minden elemét érdemes-e visszavenni.


A szakszerűen és óvatosan végrehajtott tisztítókúra hatására aktiválódnak az anyagcsere-folyamatok, normalizálódhat a vérzsírok és a vércukor szintje. Sok felesleges salakanyag és víz kiürül – így kiürülhetnek az ödémák is, csökkenthet a vérnyomás. A bőr letisztul, a kúra alatti átmeneti rosszabbodás után javulhat az ekcéma, a pikkelysömör állapota. A kúra végére csökkennek a gyulladások, és az ideiglenes leromlás után erősödik az immunrendszer is. Szóval tavaszra és tisztulásra fel!

Címkék: kúra, egészség, egészségügyi anyagok