A nagykanizsai kórház vezetése a csökkenő finanszírozás miatt döntött úgy korábban, hogy nem fogad beteget a közeli, de már Somogy megyéhez tartozó településekről. Őket hivatalosan a 60-70 kilométerre fekvő kaposvári kórháznak kell ellátnia, de évtizedeken át jártak az alig 10 kilométerre lévő nagyatádi intézménybe. Nagykanizsa önkormányzata a minap feloldotta a korlátozást, így a kórház újra fogadhatja a somogyi betegeket.

„Amikor az egész országban egységes finanszírozás van, amikor ugyanolyan szolgáltatásért, ugyanolyan ellátásért ugyanolyan finanszírozást kap minden egészségügyi intézmény, akkor teljesen felesleges ilyen katasztrofális helyzetet előidézni az Egészségügyi Minisztérium részéről” – véli Szászfalvi László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

A somogyi betegekkel együtt az ellátásukért járó pénznek is át kell kerülnie a nagykanizsai kórházat fenntartó önkormányzathoz. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta, az ezzel kapcsolatos döntést a májusi közgyűlés elé fogja terjeszteni.

Bár a pénzügyi megállapodás technikai okok miatt késik, a kanizsai kórház már fogad betegeket a szomszédos Somogyból. A finanszírozás átcsoportosításához az ÁNTSZ és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hozzájárulása szükséges.

(mno.hu)

Címkék: nagykanizsa, egészségügy, kórház, egészségügyi anyagok