Arzénos víz

Továbbra is teljes a bizonytalanság az arzénos vizű településeken Somogyban. Nem tudni, hogy az ÁNTSZ mikor nyilvánítja fogyasztásra alkalmatlanná a vizüket. 18 somogyi településen magasabb a folyadék arzéntartalma az új uniós határértéknél. A kaposvári vegyész azt mondta: egy kis napi arzénadagra szükség van, de a túl sok nagyon ártalmas. Ám nem tudni azt sem, hol, mennyi a káros anyag a vízben.

Bőszénfa egyike az arzénos vízű somogyi településeknek. Információink szerint összesen 18 ilyen falu van, de a listát az ÁNTSZ még nem hozta nyilvánosságra. Az itt élők tudnak a problémáról, hiszen az önkormányzat körlevelet küldött ki.

Pálné Ványi Klára azt mondja: 15 éve ezt a vizet issza, eddig sem volt semmi baja.

Bőszénfán az uniós határértéket csak kicsivel haladja meg a vezetékes vízben mért arzéntartalom. 11,2 mikrogramm literenként, a 10-hez képest. A falu már próbálta orvosolni a helyzetet. 1997-ben csatlakoztak egy ivóvízminőség-javító programhoz.

A siklósi konzorciumban 180 millió forintba került volna az arzénmentesítés, amihez az önkormányzatnak 36 millió forintos önerőt kellett volna tenni. Ennyi pénzük nem volt, és a program is bebukott. Most a Surján menti településekkel újra próbálkoznak. Ám az ÁNTSZ közben úgy dönthet: nem iható a vizük. Akkor pedig az önkormányzatnak kell zacskós vizet, illetve lajtos kocsit biztosítani.

A falu polgármestere szerint ez egy vis maior helyzet lehet. Bőszénfa önhikis település, a vis maior helyzetben az állami költségvetésben van a forrása. Ezt pedig szükség esetén igénybe is fogom venni - hangsúlyozta Nyitrai István.

A kaposvári egyetem biokémiai tanszékének vezetője azt mondja, mindenkinek kell a napi arzénadag. Egy embernek 12 mikrogrammtól 25 mikrogrammig terjedő mennyiségre van szüksége naponta ahhoz, hogy normális legyen az életműködése.

Ha ennél többet fogyaszt valaki, akkor a szervezet hozzászokik. Csak akkor okozhat bajt, ha a korábbi magyar határértéknél, vagyis 50 mikrogrammnál több kerül a szervezetbe hosszú időn keresztül.

Dr. Csapó János vegyész, a Kaposvári Egyetem biokémiai-kémiai tanszékének vezetője összefoglalta a tüneteket. Mint mondta: kialakulhatnak különböző bőrproblémák, parakeratózis, bélvérzéseket és különböző rákos megbetegedéseket okozhat. Továbbá pigmentáltság, ami azt jelenti, hogy nagyon sok pigment fogja az ember testét beborítani.

Dr. Csapó János hangsúlyozta: ez akkor történik meg, ha valaki egész életében nagy arzéntartalmú vizet fogyaszt. Az ÁNTSZ azonban bármikor elrendelheti az arzénos vízű településeken a korlátozást. A regionális ÁNTSZ nem nyilatkozhat az ügyben, ezért az országos tisztifőorvosi szolgálat kommunikációs főosztályához fordultunk 10 nappal ezelőtt. E-mailben és telefonon kérdeztük tőlük, hogy a legújabb felmérés szerint hány településen arzénos a víz Somogyban, és melyek azok a határértékek, amiket mértek, valamint hogy rendel-e el átmeneti vízellátást az ÁNTSZ ezeken a településeken. Ha igen, mikor? Egyelőre nem kaptunk tőlük választ.

Információink szerint a legújabb felmérés eredményét hamarosan közzé teszik az országos ÁNTSZ honlapján.

Címkék: arzén, ÁNTSZ, egészségügyi anyagok, víz