Nagykanizsa

A zalai egészségügyi intézmény évtizedekig ellátta a somogyi betegeket is, de a finanszírozás csökkenése miatt az ellátási területen kívülről érkező páciensek fogadására idén már nem tud fedezetet biztosítani. Az érintett települések a nagykanizsai kórháztól mindössze 10-20 kilométerre fekszenek, míg Nagyatádra vagy Kaposvárra akár 50-60 kilométert is kell utazniuk.

A zalai város közgyűlése arról döntött, hogy megállapodást kötne a kaposvári kórházat működtető somogyi közgyűléssel és a nagyatádi kórházat üzemeltető nonprofit kft.-vel. Így Iharosberény, Pogányszentpéter, Iharos és Inke, valamint az esetleg később csatlakozó települések lakói a nagykanizsai intézmény ellátási területéhez tartoznának.

Mint megtudtuk, a kórház kapacitása megvan, de a somogyi betegek ellátását csak a pénzügyi fedezet biztosítása mellett tudják vállalni. Nagykanizsának a Somogy Megyei Önkormányzattal és a NagyatádMed Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel kellene megállapodnia, hogy az ellátáshoz szükséges összeget is átadják Nagykanizsának.

Honlapján Szászfalvi László külön foglalkozott a kérdéssel, mint fogalmazott, szerinte is felháborító és elfogadhatatlan volt az az állapot, mely szerint a nagykanizsai kórház nem fogadta a somogyi falvak betegeit. Szászfalvi László Csurgó polgármestereként és országgyűlési képviselőként kért tájékoztatást az egészségügyi minisztertől.

Címkék: Nagyatád, Nagykanizsa, kórház, egészségügyi anyagok