Orvosi bérek

Konkrét tervek ugyanis nincsnenek. Orbán Viktortól a Jobbikon át egészen az MSZP-ig legalább uniós szintű fizetést ígértek, hogy ezzel megakadályozzák az orvosok és nővérek külföldre vándorlását, azt azonban, hogy miből valósítják meg mindezt, igen jól titkolják a mai napig.

A valóság nem túl szép: a magyar orvosi fizetések még az átlagfizetéseket sem érik el. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet statisztikája szerint a kórházakban és szakrendelőkben foglalkoztatottak havonta átlagosan 20 842 forinttal visznek haza kevesebbet, mint az átlag. Az orvosok átlagkeresete mindenféle ügyeleti és készenléti díjjal együtt is bruttó 377 ezer forint, egy egészségügyi szakdolgozó pedig bruttó 162 ezer forintot kap. A nővérek esetében még rosszabb a helyzet: egy kezdő ápolói fizetés bruttó 95 ezer forint.

Mint az a lapinformációkból kiderül, jelenleg körülbelül 500-550 milliárd forintot költenek a gyógyító-megelőző kasszából személyi jellegű költségekre. Vagyis csak egy 20 százalékos béremeléshez is 100-110 milliárd forintot kellene előteremtenie a kormánynak. A bökkenő pedig az, hogy erre a rendelkezésre álló információk szerint nincs forrás.

Címkék: ápoló, bér, orvos, politika, egészségügyi anyagok