ápoló

Illusztráció

A humán erőforrás, azaz a munkaerő hiánya is központi kérdés.

A kórházak javarésze munkaerőhiánnyal küszködik, szinte minden osztályon elkelne több orvos, ápoló, asszisztens és nővér, azonban mégis a leépítések kerülnek terítékre a pénzhiány miatt. A kórházaktól elvont anyagi források azt eredményezik, hogy a végzett ápolók többsége vagy nem a szakmájában, vagy nem Magyarországon helyezkedik el.

Külföldön azonban, különösen az Európai Unión belül már a magyar orvosok mellett a magyar áplóknak is nagy keletje van. Nyelvtudással már pályakezdő szakképzett egészségügyi dolgozókat is keresnek, sőt, legújabban már képesítéssel nem rendelkező, de tanulni vágyó, egészségügyben elhelyezkedni kívánó fiatalokat is keresnek.

2010. március 27-én a kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolában Nyílt Napot tartanak, ahol külföldi munkavállalásról és tanulási lehetőségről lesz szó. A tájékoztatón egy belga szakember mutatja be a lehetőségeket, 9-14 óra között azoknak, akik még nem rendelkeznek szakképesítéssel, de tanulni szeretnének, elsősorban ápoló, illetve szociális gondozó szakon, 14 órától pedig azok számára, akik már képesített egészségügyi dolgozók.

Utóbbiaknak németországi, ausztriai munkalehetőségeket ajánlanak, elsősorban kórházakba, idősek otthonába.

K.E.

Címkék: Ápolás, egészségügyi anyagok