nemibeteg

Legfrissebb adataik szerint duplájára nőtt a szexuális úton terjedő betegségekkel küzdők száma Somogyban három év alatt. A somogyi fiatalok ugyanis egyre fiatalabban kezdik a nemi életet, és gyakran cserélgetik a partnereiket.

A kaposvári nyolcadikosok közül már minden harmadik elvesztette a szüzességét -derült ki nemrég egy felmérésből. A fiatalok kétharmada azt mondta: csalódásként élte meg az elsőt. Többségük ugyanis egy bulizós éjszaka után egy padon vagy autóban vesztette el a szüzességét.

Ráadásul sokan a védekezésről is megfeledkeznek. És ennek súlyos következményei vannak. Egyre többen keresik fel a kaposvári bőr- és nemibeteggondozót. Ezért még egy úgynevezett szexuálisan terjedő betegségek ambulanciáját is létre kellett hozni.

A betegek száma nemcsak azért növekszik, mert több a fertőzés, hanem mert egyre fiatalabb korban kezdik a nemi életet. Itt a rendelőben három év alatt csaknem megduplázódott a betegforgalom.

A bakteriális fertőzések és a gombák a leggyakoribb betegségek. De minden ötödik problémát vírus okozza. Ezekre még gyógyszer sincs és akár meddőséget vagy szív és idegrendszeri károsodást is okozhatnak.

Dr. Fábos Beáta, a megyei kórház STD ambulanciájának főorvosa azt mondja, a fiatalok között egyre népszerűbb a gyakori partnerváltás, a gyakori partnerkapcsolat. Ebben keresendő, hogy egyre nagyobb számban jelentkeznek különböző nemi problémákkal.

A tinédzserambulanciára is egyre többen mennek. Évente 2700 fiatal fordul meg a panaszaival. Ez az országos átlag kétszerese. Főként a fogamzásgátlás, a nemi betegségek és a terhességmegszakítás miatt keresik fel a rendelést.

Dr. Szebényi Péter, gyermeknőgyógyász főorvos úgy látja színesíti a palettát az, hogy a szexualitással kapcsolatos egyéb állapotok, bűncselekmények sértettjeiként is keresnek minket, vagy éppen a rendőrség hozza a sértettet bűncselekmény gyanúja miatt.

Ez nem azt jelenti, hogy több az erőszakos közösülés. Hanem azt, hogy egyre több az olyan fiatal, aki 14 éves kora előtt él nemi életet. Pedig aki gyerekkorú kislánnyal vagy kisfiúval létesít szexuális kapcsolatot, az bűncselekményt követ el.

Címkék: nemibaj, betegség, fiatalok, szex, egészségügyi anyagok