Véradás

Dugig megtelt a kaposvári vérellátó parkolója. Méghozzá taxikkal. A sofőrök most nem utast hoztak, hanem a vérüket. A csapat majdnem minden tagja megjelent az önkéntes véradáson. Csitári Csaba, a kaposvári Taxi5 ügyvezetője így fogalmazott:
- Múlt héten megkeresett minket a vérellátó, és elfogadtuk a kérésüket, hogy eljöjjünk vért adni, vérre, vérkészítményre mindig szükség van, amennyire tudom, elég nagy mennyiségre, és úgy gondoltuk, ha ezzel tudunk segíteni, akár életeket is menteni, akkor nagyon szívesen megtesszük.

A vérre azért is szükség van, mert több célra is felhasználják. Még gyógyszerkészítményekhez is. A legtöbb a nullás és az A-s vérből van. A legritkább pedig az AB negatív. Ha éppen valamelyik nincs készeleten, akkor Pécsről hozatnak. A sebészeten, a balesetin és az ortopédiai műtőkben használják fel a legtöbb vért. Prof. dr. Oláh Tibor, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója elmondta a KaposPontnak:
- Számottevő vért használ fel a hematológiai osztály, ami a vérképző rendszerek eltéréseit kezeli nyilvánvalóan az intenzív osztály, ahol a súlyosabb betegségeket kezelik, ott használunk nagyobb mennyiségű vért.

Nemrég a rendőrök és a tűzoltók is adtak vért. Jövő kedden pedig az egyetemen szerveznek véradást.

Címkék: egészségügyi anyagok