Tüdő

Annak tehát kevés a veszélye, hogy a buszon elkapjuk. Tavaly egyébként csupán 11 új Tbc-s esetet regisztráltak a Kaposi Mór Okató Kórház körzetében. A gyerekosztályon van az a 9 faddi gyermek, akivel kapcsolatban felmerült, hogy tbc-sek. Jelenleg vizsgálják őket, 2 napon belül, hogyha olyan mértékű a fertőzés, kiderül, hogy valóban betegek-e. A hosszabb vizsgálatokhoz 10 nap, vagy akár 6 hét is szükséges. Ha a gyerekek betegek, akkor pedig akár hónapokig is ott lehetnek Mosdóson.

A főorvostól megtudtuk: jelenleg a röntgen és köpetvizsgálatok zajlanak. A tüdővészt azonban nem olyan könnyű elkapni. Dr. Major Tamás, a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi részlegének osztályvezető főorvosa elmondta:
- A fertőzésveszély az elsősorban, ha valaki tbc-s betegnek a környezetében él, tehát ha elmegyünk valaki mellett az utcán, vagy együtt utazunk a buszon, nagyon kicsi a veszélye, hogy megfertőződjünk, de viszont a folyamatos kontaktus magában hordozza a veszélyét a fertőzés megkapásának.

A TBC-s betegek harmadát itt a tüdőszűrő vizsgálaton találják meg. 2004 óta  azonban a szűrés már nem kötelező. A Kaposi Mór Kórházba évente mintegy 22 ezren jönnek. A TBC-s betegek száma az 50-es évek óta rohamosan csökken országszerte. Somogyban két éve 50 ezer szűrésből mindössze 33 új beteget találtak.

Dr. Szabados György, a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa szerint amióta már nincs epidemis, tehát járványveszély, azóta ennek ekkora jelentősége nyilván nincs, mert kisebb ún. endémiás- tehát körülírt helyen megjelenő -többszörös betegség mindig visszavezethető egy személyre, tehát nem szükséges azért 100-at szűrni, hátha valaki beteg. A főorvos szerint nem kell attól tartani, hogy a szűrés hiánya miatt lenne több a TBC-s.

Címkék: egészségügyi anyagok