Szemüveg

Erre viszont egyre nehezebben derül fény. A védőnők, a pedagógusok nem veszik észre, a szülők pedig egyre ritkábban vizsgáltatják a gyerekük szemeit. Augusztus óta pedig még támogatás sem jár a szemüvegre. Így csak a rosszullátó gyerekek feléről derül ki, hogy baj van a szemével.

Egy szemüveg feliratásakor több ezer forint kedvezmény járt. Most semennyi. Tavaly augusztusban ugyanis megvonták a támogatást. Azóta csak hat dipotria feletti lencsére jár. Ez viszont a szemüvegesek csupán tíz százalékát érinti. Egy szemüveg átlagosan most 20 ezer forintba kerül. Ezt egyre kevesebben tudják kifizetni.

A támogatás megvonása óta fele annyi gyereket visznek szemorvoshoz, mint azelőtt, mondja a szakorvos. Ez visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Dr. Karaszi
Katalin, a Gömb Optika szemész szakorvosa elmondta, ha már tompalátásra hajlamos a szem, akkor esetleg visszafejlődhet az éleslátás. Vagy nem fedezik fel a tompalátásra való hajlamot, és ez nagy tanulási hátrányt jelent számukra. Az optikusok a forgalmon is megérzik a támogatás elvonását. Sokkal kevesebben vesznek szemüveget. Vass Mária, a Teleki Optika Kft. üzletvezetője így fogalmazott:
- Most nem tehetik meg, nincsen támogatás, és lehet, hogy pont ez a kevés pénz hiányzik hozzá, és ezért a régi lencsével néznek, nem megfelelő dioptriával és ez ezt vonja maga után, hogy gyorsabban romlik az ember szeme.

Ráadásul a védőnői ellenőrzést is ritkították. Ma már csak három-négy évente látja az iskolásokat szakember. Ezért csak minden második gyerekről derül ki, hogy rosszul lát.

Címkék: egészségügyi anyagok