H1N1

A WHO legfrissebb, december 20-i állapotot tükröző összesítése szerint az új típusú A/H1N1-es vírus okozta betegség legkevesebb 11.516 halálos áldozatot követelt azóta, hogy áprilisban megjelent.

A jelentés külön megemlíti - Montenegróval együtt - Magyarországot; a világszervezet szerint Kelet- és Közép-Európában ebben a két országban nem érte még el tetőpontját a járvány, vagyis a megbetegedések száma várhatóan továbbra is emelkedni fog. A WHO megállapítása szerint a régió négy országában - Szerbiában, Ukrajnában, Grúziában és Törökországban - a korábbi tetőpont után ismét növekszik a fertőzöttek száma. A Magyarországgal szomszédos országok közül Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban lassul a betegség terjedése. Az influenzaszerű megbetegedések Európa 33 országában a 14 éven aluliakat sújtják a leginkább; 15 országban a 4 éven aluliak korcsoportjában, másik 18 országban az 5-14 év közöttiek körében a legmagasabb a betegek aránya.

A WHO szerint a járvány az elmúlt időszakban tetőzött Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, míg a Távol-Keleten csökken a terjedése.

Címkék: egészségügyi anyagok