A megyében 110 200 darab oltóanyagot rendeltek, ebből 63 ezret a háziorvosoknak, 2454 darabot az egészségügyi intézményeknek, 3593 darabot pedig a kriikus infrastruktúrában dolgozóknak, azaz rendőrségnek, önkormányzati ügyfélszolgálatosoknak, és ehhez hasonló foglalkoztatottaknak szállítottak ki - tájékoztatott Schäffer Károly regionális tisztifőorvos.

A legtöbben a háziorvosoknál oltatták be magukat, a vakcina 67 százaléka fogyott el. Eddig, mintegy 42766-ot adtak be náluk. Az egészségügyi intézményekben 1473, míg kritikus infrastruktúrában dolgozóknak csak az 51 százaléka vette fel az oltást. Kampányoltás keretében 14679 oltóanyagból 6976-tal számoltak el.

Összesen 18180 oltóanyagot juttattak el a térítéses helyekre, a gyógyszertárakba illetve az oltópontokhoz. Ez utóbbiaknak később kell statisztikai adatot nyújtaniuk.
Dr. Schäffer Károly úgy véli a közelmúlt tragikus eseményei miatt nőtt meg az oltási hajlandóság. Jelenleg az országos átlag felett vagyunk.

A Marcaliban lélegeztetőgépre kapcsolt férfi miatt a város környékén tucatjával többen jelentkeznek a vakcináért.

Bár eddig Somogy zöld szigetnek számított, már a megyében is bezártak egy intézményt. Mint azt szerdán megírtuk, egy somogyi óvodában 34 gyerekből 18 megbetegedett. A kapos.hu információi szerint az iharosi óvodáról van szó.

- Az eredmények vizsgálata jelenleg is folyik - tudtuk meg dr. Szücs Máriától az ÁNTSZ regionális epidemiológiai osztályának főorvosától. A szakemberek arra keresik a választ, hogy H1N1 vagy szezonális influenza vírus fertőzte-e meg a gyerekeket. - Az influenza itt van körülöttünk, Somogyban is több helyen elérte már a járványos szintet a fertőzés. Van egy megfelelő oltóanyag a kezünkben, ezért a lehető legtöbb embernek kell beoltatnia magát.

Címkék: ovódák, marcali, H1N1, egészségügyi anyagok